În data de 9 iulie 2020 a intrat în vigoare Legea nr. 106/2020, după ce aceasta a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial al României. Legea nr. 106/2020 aduce modificări Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice introducând ca şi faptă culpabilă violenţa cibernetică.
Având în vedere contextul actual, în care comunicarea la distanță este foarte răspândită și la îndemâna oricui, pe lângă facilitățile aduse, acest acces la tehnologie poate avea și minusuri. Ne referim la partea negativă, prin care spațiul online devine un mediu favorabil pentru apariția și diversificarea unor diferite modalități de violență, fiind numită violență cibernetică. Având în vedere că în mediul online se poate cu ușurință păstra anonimatul, agresorii s-au simțit în siguranță să folosească aceste metode pentru agresarea psihică a victimelor membrii de familie.
În acest context, autoritățile statului au considerat oportună adăugarea unor astfel de tipuri de manifestații sub incidența prevederilor care previn și combat violența domestică.
Reglementarea anterioară
Până la intrarea în vigoare a legii nr. 106/2020, violența domestică era definită exact și conținea prevederi pentru diferite tipuri de violență, săvârșite în mediul familial între soți sau foști soți sau parteneri actuali sau foști, indiferent dacă agresorul a locuit sau locuit împreună cu victima. Sunt date definiții pentru violența verbală, psihologică, fizică, sexuală sau economică, forme prin care se poate manifesta violența domestică. Legea prevede care sunt instituțiile care au atribuții pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Noutăți
Începând cu 9 iulie, la definiția violenței domestice, printre formele prin care aceasta se poate exercita, se adaugă și violența cibernetică produsă în mediu familial.
Conform art. 4 lit. h, violența cibernetică este definită ca fiind „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.” Cu alte cuvinte, persoana membru de familie actual sau fost, care amenința sau hărțuiește prin intermediul mijloacelor de comunicare online, săvârșește fapta de violență cibernetică. Formele de violență cibernetică enumerate în definiție nu sunt cu caracter limitativ. Prin sintagma „ orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informației și a Comunicaților prin telecomunicație” legea cuprinde o gama larga de forme ale violenței cibernetice care lezează psihic victimele.
Măsuri pentru prevenirea actelor de violență cibernetică
Prin noua lege au fost adăugate și prevederi cu scopul de a prevenii comiterea acestor fapte de agresiune cibernetică. În concret, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicaților a fost delegat să dezvolte campanii de atenționare a publicului privind actele de violență cibernetică. În plus, autoritățile centrale și locale primesc asistență practică pentru a preveni și combate fenomenul de violență cibernetică.
Victimele acestor tipuri de violență pot solicita emiterea unui ordin de protecție, fie el provizoriu, fie pe o durată îndelungată, așa cum am arătat și în trecut.
Procedeul de reglementare a acestui tip de violență între membrii de familie a fost anevoios și îndelungat. Unul dintre motivele principale este conflictul dintre combaterea violenței cibernetice și drepturile și libertățile fundamentale consacrate prin lege. Dreptul la liberă exprimare este un drept esențial, ce nu poate fi îngrădit decât în anumite condiții, iar violența cibernetică este o limitare, având în vedere scopul și urmările exprimărilor făcute.