Ordin de Protecție
Expertiza echipei noastre de avocați din Cluj-Napoca acoperă în concret toate posibilităţile victimelor violenţei domestice de a obţine un ordin de protecţie împotriva agresorilor
Una din modalităţile prin care legiuitorul a înţeles să protejeze viaţa de familie şi să lupte împotriva violenţei domestice s-a materializat prin posibilitatea victimelor de a obţine un ordin de protecţie împotriva agresorilor.
Legea 217/2003 reglementează procedura de emitere precum şi stabileşte regulile care guvernează procedura prin care victimele violenţei domestice pot obţine un ordin de protecţie care să le ferească de agresorii din familie.
Este bine de ştiut faptul că un ordinul poate fi obţinut de către victima violenţei domestice doar împotriva membrilor de familie şi doar în cazurile în care viaţa, libertatea sau integritatea fizică sau psihică a victimei sunt ameninţate în mod real.
Cu toate acestea, ca un element de noutate, Legea 217/2003 introduce o nouă instituţie extrem de utilă pentru protejarea relaţiilor de familie: ordinul de protecţie provizoriu. Acest act este emis direct de către organele de poliţie în cazul în care aceştia sunt sesizaţi cu privire la o situaţie de violenţă domestică. Organele de poliţie vor emite ordinul de protecţie provizoriu dacă se va constata că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Ordinul de protecţie provizoriu are o durată de cinci zile, urmând a fi confirmat de către instanţă. Fie că vorbim de un ordin de protecţie în forma sa simplă sau de procedura judiciară a confirmării ordinului provizoriu, membrii echipei noastre asistă victimele violenţei domestice în faţa instanţei pentru a asigura o apărare efectivă şi pentru a depune o poziţie procesuală fermă referitoare la măsurile care urmează a fi luate în cauză.
Victimele violenţei domestice pot apela la Societatea de Avocaţi Szatmari-Filip, Roşu pentru obţinerea unui ordin de protecţie împotriva agresorului, acestea fiind asigurate de competenţa, discreţia şi profesionalismul specialiştilor în domeniu din cadrul societăţii.