Nunta, evenimentul mult așteptat de toată lumea, minuțios organiza și care vine la pachet cu implicații emoționale și financiare enorme.
Tocmai din aceste motive, noua situație pandemică, cauzată de răspândirea noului coronavirus, a dat peste cap planurile multor persoane, angrenând un sistem complex, de la miri până la furnizorii de servicii specifice acestor tipuri de evenimente.
Prin ordonanțele militare emise recent au fost interzise evenimentele cum ar fi petrecerile de la nunți, botezuri sau majorate. Această măsură este luată pe perioada stării de urgență, care va fi prelungită până cel puțin în 16 mai anul curent.
Nunta presupune mai multe etape, precum oficierea cununiei civile, a celei religioase și, în cele din urmă, mult așteptata petrecere.
În cele ce urmează vom încerca să analizăm fiecare pas în parte, incercând să conturam opinii juridice cu privire la problemele ivite.
Starea civilă: Se mai poate ține?
Ordonanțele militare și alte acte legislative emise în acest context pandemic nu au făcut referire la această problemă.
În măsura în care la nivel local nu a fost suspendată activitatea de oficiere a cununiilor civile, se presupune că acestea se pot realiza, cu participarea unui număr mic de persoane și cu respectarea restricțiilor privind distanţarea socială.
Cu toate acestea, sunt orașe în care starea civilă nu se mai oficiază. Spre exemplu, Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat (link) suspendarea oficierii căsătoriilor sau depunerea actelor.
Asta înseamnă că cel puțin până la încetarea stării de urgență, în municipiul Cluj-Napoca nu se vor mai oficia cununii civile.
Cununia religioasă pe perioada stării de urgență
Așa cum foarte clar se menționează în Ordonanța militară nr. 2/2020 (link), se pot oficia acte religioase cu caracter privat, precum nunți, botezuri sau înmormântări cu participarea unui număr de maxim 8 persoane.
Făcând un calcul matematic simplu, participarea doar a 8 persoane la cununia religioasă este dificilă. Mirii, părinții și o pereche de nași ar fi singurele persoane importante care ar putea participa, excluzând ipoteza în care mirii au frați sau surori, aceștia fiind membri esențiali ai familiei, sau ipoteza în care s-a ales mai mult de o pereche de nași.
Ordonanța militară nu specifică dacă este vorba de spații închise sau deschise. Presupunând că este limitată participarea a mai mult de 8 persoane în interior, mai rămâne varianta oficierii cununiei afară.
Așa cum este bine cunoscut, Biserica Ortodoxă Română nu permite oficierea cununiilor religioase în afara lăcașurilor de cult, ceea ce restricționează eventualitatea în care ar putea participa mai multe persoane în aer liber. În plus, sunt multe zile în care nu este permisă efectuarea actelor religioase de acest fel, cum ar fi de Rusalii. Pentru alte culte religioase, ar putea exista varianta de a organiza cununia într-un spațiu deschis, mai puțin limitativ.
Petrecerea de la nuntă
Implicațiile financiare pentru organizarea nunții sunt mari. Odată cu semnarea contractelor, se pretind avansuri de la majoritatea prestatorilor de servicii.
Este esențial de citit conținutul acestor contracte și a se lămuri care sunt posibilitățile în această ipoteză. În majoritatea contractelor este specificat un termen anterior evenimentului până la care părțile pot anula sau amâna evenimentul.
În plus, în conținutul contractelor de prestări servicii este necesară introducerea cazului fortuit și a forței majore, despre care am discutat anterior( articol ).
Probabil că cea mai bună variantă pentru toată lumea, raportat la situația de față, ar fi amânarea evenimentului pentru o alta dată disponibilă, stabilită de comun acord.
În această ipoteză, nu sunt pierduți bani, avansul rămâne achitat, se modifică doar data, iar prestatorul de servicii este scutit financiar de returnarea avansului.
Este necesar să se țină cont de toate celelalte înțelegeri încheiate, precum foto-video, staroste sau programarea la cununie, pentru ca aceștia să fie disponibili.
Trebuie avut în vedere de către viitorii miri și situația financiară dificilă a organizatorilor de evenimente, care, cel mai probabil, au investit acel avans. Acum acestia se văd nevoiți să returneze sume uriașe mai multor miri, în contextul în care nu pot organiza alte evenimente pentru a rula banii.
Rămâne varianta anulării evenimentului, fiind un caz de forță majoră, în care evenimentul nu mai poate fi organizat așa cum s-a stabilit prin contract.
Se poate solicita returnarea avansului achitat, în măsura respectării termenului prevăzut în contract pentru reziliere, fiind oricum o situație excepțională, fără ca una dintre părți să poarte vreo vină.
În măsura în care prestatorul de servicii refuză restituirea avansului, se poate solicita instanței de judecată obligarea acestuia la plata sumelor cuvenite. Pentru a spori șansele ca paguba să vă fie reparată, echipa noastră vă oferă consultanță juridică de specialitate și reprezentare în fața instanțelor.
Este cert că toată lumea trece printr-o perioadă dificilă, în contextul creșterii alarmante ale acestor cazuri de COVID-19 și așteaptă finalul acestei pandemii. Nunta, este un eveniment fericit, și chiar amânată pentru o dată ulterioară, va fi un bun prilej de reîntâlniri cu oamenii dragi.