Search
Close this search box.

Nunta în vremea covid-19. Cum rămâne cu nunțile planificate?

Nunta, evenimentul mult așteptat de toată lumea, minuțios organiza și care vine la pachet cu implicații emoționale și financiare enorme.

Tocmai din aceste motive, noua situație pandemică, cauzată de răspândirea noului coronavirus, a dat peste cap planurile multor persoane, angrenând un sistem complex, de la miri până la furnizorii de servicii specifice acestor tipuri de evenimente.

Prin ordonanțele militare emise recent au fost interzise evenimentele cum ar fi petrecerile de la nunți, botezuri sau majorate. Această măsură este luată pe perioada stării de urgență, care va fi prelungită până cel puțin în 16 mai anul curent.

Nunta presupune mai multe etape, precum oficierea cununiei civile, a celei religioase și, în cele din urmă, mult așteptata petrecere.

În cele ce urmează vom încerca să analizăm fiecare pas în parte, incercând să conturam opinii juridice cu privire la problemele ivite.

Starea civilă: Se mai poate ține?

Ordonanțele militare și alte acte legislative emise în acest context pandemic nu au făcut referire la această problemă.

În măsura în care la nivel local nu a fost suspendată activitatea de oficiere a cununiilor civile, se presupune că acestea se pot realiza, cu participarea unui număr mic de persoane și cu respectarea restricțiilor privind distanţarea socială.

Cu toate acestea, sunt orașe în care starea civilă nu se mai oficiază. Spre exemplu, Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat (link) suspendarea oficierii căsătoriilor sau depunerea actelor.

Asta înseamnă că cel puțin până la încetarea stării de urgență, în municipiul Cluj-Napoca nu se vor mai oficia cununii civile.

Cununia religioasă pe perioada stării de urgență

Așa cum foarte clar se menționează în Ordonanța militară nr. 2/2020 (link), se pot oficia acte religioase cu caracter privat, precum nunți, botezuri sau înmormântări cu participarea unui număr de maxim 8 persoane.

Făcând un calcul matematic simplu, participarea doar a 8 persoane la cununia religioasă este dificilă. Mirii, părinții și o pereche de nași ar fi singurele persoane importante care ar putea participa, excluzând ipoteza în care mirii au frați sau surori, aceștia fiind membri esențiali ai familiei, sau ipoteza în care s-a ales mai mult de o pereche de nași.

Ordonanța militară nu specifică dacă este vorba de spații închise sau deschise. Presupunând că este limitată participarea a mai mult de 8 persoane în interior, mai rămâne varianta oficierii cununiei afară.

Așa cum este bine cunoscut, Biserica Ortodoxă Română nu permite oficierea cununiilor religioase în afara lăcașurilor de cult, ceea ce restricționează eventualitatea în care ar putea participa mai multe persoane în aer liber. În plus, sunt multe zile în care nu este permisă efectuarea actelor religioase de acest fel, cum ar fi de Rusalii. Pentru alte culte religioase, ar putea exista varianta de a organiza cununia într-un spațiu deschis, mai puțin limitativ.

Petrecerea de la nuntă

Implicațiile financiare pentru organizarea nunții sunt mari. Odată cu semnarea contractelor, se pretind avansuri de la majoritatea prestatorilor de servicii.

Este esențial de citit conținutul acestor contracte și a se lămuri care sunt posibilitățile în această ipoteză. În majoritatea contractelor este specificat un termen anterior evenimentului până la care părțile pot anula sau amâna evenimentul.

În plus, în conținutul contractelor de prestări servicii este necesară introducerea cazului fortuit și a forței majore, despre care am discutat anterior( articol ).

Probabil că cea mai bună variantă pentru toată lumea, raportat la situația de față, ar fi amânarea evenimentului pentru o alta dată disponibilă, stabilită de comun acord.

În această ipoteză, nu sunt pierduți bani, avansul rămâne achitat, se modifică doar data, iar prestatorul de servicii este scutit financiar de returnarea avansului.

Este necesar să se țină cont de toate celelalte înțelegeri încheiate, precum foto-video, staroste sau programarea la cununie, pentru ca aceștia să fie disponibili.

Trebuie avut în vedere de către viitorii miri și situația financiară dificilă a organizatorilor de evenimente, care, cel mai probabil, au investit acel avans. Acum acestia se văd nevoiți să returneze sume uriașe mai multor miri, în contextul în care nu pot organiza alte evenimente pentru a rula banii.

Rămâne varianta anulării evenimentului, fiind un caz de forță majoră, în care evenimentul nu mai poate fi organizat așa cum s-a stabilit prin contract.

Se poate solicita returnarea avansului achitat, în măsura respectării termenului prevăzut în contract pentru reziliere, fiind oricum o situație excepțională, fără ca una dintre părți să poarte vreo vină.

În măsura în care prestatorul de servicii refuză restituirea avansului, se poate solicita instanței de judecată obligarea acestuia la plata sumelor cuvenite. Pentru a spori șansele ca paguba să vă fie reparată, echipa noastră vă oferă consultanță juridică de specialitate și reprezentare în fața instanțelor.

Este cert că toată lumea trece printr-o perioadă dificilă, în contextul creșterii alarmante ale acestor cazuri de COVID-19 și așteaptă finalul acestei pandemii. Nunta, este un eveniment fericit, și chiar amânată pentru o dată ulterioară, va fi un bun prilej de reîntâlniri cu oamenii dragi.

Doamna, Părăuan Raluca Paula, este membru al Baroului Cluj – Uniunea Naţională a Barourilor din România din anul 2019, fiind licenţiată a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai.. 

Doamna avocat Raluca Părăuan asistă clienții societății în domeniul dreptului Civil si a dreptului Penal, fiind activă și în reprezentarea intereselor clienţilor societății în protecţia datelor cu caracter personal (având experienţă în implementarea GDPR).

Doamna, Szatmari-Filip Ana Carmen, partener în cadrul societății de avocați  Szatmari-Filip, Roșu din Cluj-Napoca, este membru al Baroului Cluj din cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România din anul 2017. 

Axându-se în special pe consultanţă juridică doamna avocat Szatmari-Filip Ana Carmen asistă clienții societății în domeniul dreptului Comercial și Fiscal, asistând clienții și în cadrul procedurilor privind recuperările de creanțe fiind specializată în recuperări de debite şi executări silite. și încheierea contractelor juridice specifice.

Doamna avocat Szatmari-Filip Ana Carmen este activă și în protejarea intereselor clienţilor pe calea contenciosului administrativ, și a cauzelor privind Dreptul civil.

Perseverenţa, perfecţionismul și devotamentul față de client au ajutat-o să îşi clădească fundamentul unei bune reputaţii, bucurându-se de numeroase realizări profesionale, de-a lungul timpului.

Roşu Vlad, este avocat partener în cadrul societății de avocați Szatmari-Filip, Roșu, fiind unul dintre avocaţii care se folosește de inventivitatea sa și de abilitățile juridice acumulate în anii de practica pentru a reprezenta cu succes interesele clienților săi. 

Roșu Vlad oferă consultanţă juridică în materii precum dreptul comercial şi dreptul societar, dreptul familiei și dreptul penal, rămânând în același timp în actualitate cu modificările legislative care-i vizează pe clienții săi.

Totodată, domnul Roşu Vlad pledează ca avocat litigant în materii precum dreptul familiei, dreptul penal, dreptul civil, dreptul comercial sau dreptul contravenţional,  oferind consultanţă şi asistenţă juridică victimelor violenţei domestice rămânând atent la aspectele personale şi emoţionale pe care astfel de cauze le impun.

Studii

Dl Avocat Roșu Vlad, este membru al Baroului Cluj din cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România din anul 2016, fiind absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir precum şi al Masterului de Ştiinţe Penale şi Criminalistică din cadrul aceleiași facultăți.

Szatmari-Filip Cornel Vladimir, este Avocat Cordonator în cadrul societăţii Szatmari-Filip, Roșu din Cluj-Napoca. 

Având o experiență de peste 10 ani în domeniul juridic contribuie la imaginea societăţii de avocatură, concentrându-și activitatea sa profesională, în domeniile de drept care l-au consacrat.

Activitatea sa, se concretizează prin asistarea clienților societății de avocați din Cluj-Napoca, în domeniile:

Proprietăte Intelectuală fiind specializat în protecția mărcilor înregistrate, asistând clienții societății în cadrul procedurilor administrative de înregistrare a marcilor și mai ales în cadrul litigiilor având ca obiect mărcile înregistrate.

Protecția Drepturilor de Autor, asistă clienții societăți în redactarea și perfectarea contractelor de Drepturi de Autor oferind consultanţă şi asistenţă juridică autorilor, interpreţilor, editorilor, caselor de producţie audio şi cinematografică, caselor de discuri, agenţiilor de publicitate şi producătorilor de software, ca avocat specializat în drepturi de autor.

Drept penal şi drept procesual penal, reprezintă persoane fizice sau juridice în faţa organelor de urmărire penală şi a instanţelor de judecată, atât în ceea ce priveşte infracţiunile prevăzute în partea specială a Codului Penal, cât şi a celor prevăzute în legislaţia penală specială.

Totodată, domnul avocat Szatmari-Filip Cornel Vladimir asistă clienţii în vederea recuperării prejudiciilor suferite, prin intermediul instituţiei daunelor reparatorii, reuşind să transforme acordarea daunelor morale şi materiale într-un punct forte, aceasta concretizându-se prin numărul mare de clienţi asistaţi cu success.

Studii

Dl. Szatmari-Filip Cornel Vladimir, este avocat membru al Baroului Cluj – Uniunea Naţională a Barourilor din România din anul 2009, fiind licenţiat al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir Bucureşti.

Limbi Straine vorbite- engleza, franceza, italiana.