Ordonanța de urgentă nr. 28/1999 actualizată, împreună cu normele metodologice de punere în aplicare, reglementează condițiile pentru emiterea bonurilor fiscale.
Comercianții sunt obligați să emită bonuri fiscale, chitanțe sau facturi pentru produsele pe care le comercializează sau serviciile pe care le prestează.
Regulile legale privind bonurile fiscale
Obligația și diligența de emitere a bonului fiscal este în sarcina operatorului economic, care va fi sancționat dacă nu respectă normele legale. Astfel, dacă comerciantul nu emite bonul fiscal, comite o faptă sancționată contravențională.
Indiferent de modalitatea de plată, numerar sau cu cardul, oligația de eliberare a bonului fiscal este existentă. În situația în care clientul solicită, dar nu primește bonul, acesta poate să nu achite contravaloarea produselor sau serviciilor.
Clientul are obligația de a păstra bonul fiscal până la ieșirea din unitatea de unde a comercializat produse. Dacă din neglijență acesta omite să ridice sau să solicite bonul, nu va fi sancționat, atât timp cât nu are intenția de a frauda.
Există situații excepționale în care, spre exemplu, casa de marcat care emite bonul este defectă sau este o pană de curent electric. În aceste situații, operatorul economic poate să emită chitanță și factură, în care sunt trecute datele necesare identificării produselor și sumelor aferente.
De asemenea, clientul, poate solicita anterior emiterii bonului fiscal, ca în cuprinsul acestuia să fie trecut codul de identificare fiscală, în scopuri de TVA. De asemenea, la cererea prealabilă, se poate emite factură fiscală, cu date de identificare furnizate de către client.
Operatorul econimic nu poate refuza nejustificat emiterea bonului fiscal, chitanței sau facturii la solicitarea clientului, pentru produsele sau serviciile furnizare.
Interesul statului: combaterea evaziunii fiscale
În ultimii ani, s-au introdus diferite medote care să ducă la respectarea prevederilor legale de către participanții la actul comerical.
În acest sens, Agenția Națională Antifraudă a introdus un TelVerde prin intermediul căruia, cetățenii pot semnaliza nerespectările legii. Prin apelarea numărului 0800.800.085, pot fi semnalate cazuri în care nu se emit bonuri fiscale sau diferite nereguli din acest domeniu. Astfel, cetățenii au la dispoziție non-stop o metodă rapidă prin care să anunțe abaterile legale săvârșite de către operatorii economici.
O altă medodă prin care se încurajează respectarea cadrului legal o reprezintă loteria bonurilor fiscale
Prin intermediul acestei loterii, clienții au șansa să câștige un premiu în bani, pe baza bonului fiscal. Lunar, se extrage aleatoriu numărul de bon fiscal câștigător, iar persoana căruia îi aparține acel bon primește un premiu în bani. Pentru a intra în posesia sumei, câștigătorul trebuie să dețină încă fizic bonul fiscal, pe care îl va prezenta la solicitare.
Utilizând această metodă, statul determină clienții să solicite bonurile fiscale, de la comercianți și să le păstreze. Astfel, prin eliberarea și păstrarea bonului fiscal, există dovada de primire a unor sume de bani și de furnizare a unor produse sau servicii. Agenții economici sunt constrânși să introducă în contabilitate toate bonurile emise, și astfel nu se fraudează statul.
Sancțiuni legale
În principal, neemiterea bonului fiscal sau emiterea acestuia sub valoarea reală sau emiterea cu date eronate, duce la sancționarea contravențională a operatorului econimic. Dacă, cu intenție, clientul nu cere sau nu ia bonului fiscal, în scopul de a frauda legea, devine complice și va fi sancționat.
Printre sancțiuniile ce pot fi aplicate se numără amenzi contravenționale de la 300 de lei care pot urca până la 1800 de lei. Sumele pot fi și mai ridicate în situația în care într-un termen de 30 de zile de la aplicarea sancțiunii, se constată noi abateri de la prevederile legale.
Pe lângă aplicarea amenzii, sancțiunea poate să constea și în suspendarea activității comerciantului pe o anumită perioadă și sigilarea spațiului unde se desfășoară activități.
În situația în care operatorul economic omite să evidențieze în actele contabile operațiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate, sau să introducă operațiuni fictive, comite infracțiunea de evaziune fiscală, iar orice persoană care sprijină cu intenție va deveni complice.
Consultarea unui avocat în astfel de situații poate duce la lămurirea persoanei fizice sau juridice asupra sancțiunii aplicate. Împreună se pot găsi soluții pentru probleme ivite, care să elimine sau să reducă sancțiunile primite.
În concluzie, clienții care nu primesc sau nu cer bonuri fiscale, din greșeală, nu răspund contravențional sau penal. Dacă săvârșesc astfel de fapte cu intenția de a frauda sau de a ajuta comerciantul să evite aplicarea legii, devin autorii unor fapte ilicite, sancționate corespunzător.
Așadar, un bun cetățean va ridica mereu bonul fiscal, sau îl va solicita operatorului economic pentru a contribui la aplicarea conformă a legii.