În data de 26 Ianuarie 2020 au intrat în vigoare noile reglementări în domeniul care reglementează ordinea, liniștea și siguranța publică. Acestea sunt prevăzute de legea nr. 192/2019 prin care se modifică parțial Legea nr. 61/1991.
Principalele schimbări constau în majorarea cuantumului amenzii pentru unele contravenții, dar și introducerea sancțiunii de activitate în folosul comunității pentru contravenienți.
Noutăți
Astfel, potrivit art. 2 pct. 27 constituie contravenție „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”, și se pedepsește conform art. 3 alin. (1) lit. d și art. 41 .
Cu alte cuvinte, dacă se organizează petreceri private, care duc la tulburarea liniștii și ordinii publice, polițiștii sesizați vor putea sancționa cu amendă.
Sancțiunea poate fi între 2.000 și 3.000 de lei, față de amenda anterioară cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. În plus, dacă se constată că aceleași persoane au repetat această faptă într-un interval de 24 de ore, amenda prevăzută este între 3.000 și 6.000 de lei. Alternativ amenzii se poate aplica și sancțiunea de a presta activități în folosul comunității între 100 și 150 de ore.
Într-un exemplu concret, dacă la un imobil aflat în apropierea unor locuințe se organizează o petrecere, care prin volumul ridicat al zgomotului tulbură vecinii, aceștia din urmă pot anunța organele de poliție. Poliția va putea aplica o amendă în cuantum mai mare din data de 26 Ianuarie 2020. Dacă, cu toate acestea, petrecerea continuă, iar poliția este din nou sesizată, se va aplica o amendă în cuantum și mai ridicat sau se vor stabili ore pentru prestarea muncii în folosul comunității.
Sancţiuni noi
Pentru tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote, dar de data aceasta produse cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, prevăzută de art. 2 pct. 25, cuantumul amenzii a rămas același.
Modificarea adusă în acest caz constă în faptul că, comiterea repetată a faptei într-un interval de 24 de ore, duce la posibilitatea acordării unei amenzi de la 500 la 1.500 de lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.
În acest caz tulburarea ordinii și liniștii publice este creată prin orice alte zgomote decât cele provenite de la o petrecere. Spre exemplu, la renovarea locuinței se folosesc în orele de liniște ustensile care creează zgomot puternic, precum bormaşina sau ciocanul pneumatic, vecinii vor putea sesiza Poliția, care poate aplica sancțiunile nou introduse.
Într-o altă ordine de idei, cuantumul sumei amenzii este ridicat și în cazul în care persoanele somate refuză prezentarea datelor pentru stabilirea identității sau prezentarea la sediul poliției, la solicitarea organelor abilitate.
Astfel, amenda anterioară era prevăzută între limitele a 100 și 500 de lei, iar după intrarea în vigoare a legii, minimul este de 500 de lei, valoarea putând ajunge până la 1.500 de lei.
Printre altele, au fost modificate sancțiunile aplicate pentru contravenții precum alarmarea publicului și a autorităților cu un pericol care nu este real sau lăsarea nesupravegheată a animalelor care constituie un pericol.
Asupra acestor sancțiuni contravenționale se pot formula plângeri contravenționale la instanțele de judecată, care pronunță hotărâri de admitere sau respingere a acestora. Sprijinul unor avocați poate crește șansa de admitere a plângerii și evitarea plății amenzii.
Sancțiunile nou introduse și cuantumurile ridicate ale amenzilor în ceea ce privește ordinea și liniștea publică sunt aplicabile din data de 26 Ianuarie 2020 și privesc categoriile de contravenții stabilite prin actul normativ.
Pentru mai multe informați contactează un avocat!