Prin Ordonanța de Urgență nr. 129/2021, la finalul anului 2021 a fost instituită obligația ca toate persoanele să completeze un formular digital de intrare în România urmând ca neîndeplinirea acestor condiţii, adică lipsa formularului digital, să fie sancţionată contravenţional. Scopul acestei măsuri este ca țara noastră să se plieze recomandărilor UE, ca toate țările să poată identifica contacții persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, precum și pentru prevenirea răspândirii acestui virus.
Formularul trebuie completat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul țării, fiind verificat de personalul Poliției de Frontieră. În cazul în care acesta nu a fost completat în acest termen, persoanele mai au posibilitatea de a completa și transmite formularul în 24 de ore de la intrarea în țară. Acesta poate fi completat doar în format electronic, prin intermediul unei platforme online puse la dispoziție de autorități.
Având în vedere normele impuse, de la data de 25 decembrie 2021, de când a intrat în vigoare ordonanța, mii de persoane au fost sancționate contravențional pentru lipsa formularului digital sau pentru completarea defectuoasă a acestuia. Chiar dacă este o chestiune de interes general, autoritățile publice nu au informat suficient de bine populația despre noile reguli, și, mai ales, despre sancțiunile pe care nerespectarea lor le atrag.
Problemele create de lipsa formularului digital
Sancțiunea pentru necompletarea formularului este amenda între 2.000 și 3.000 de lei, fără posibilitatea aplicării avertismentului ca sancțiune alternativă. Astfel, foarte multe persoane au primit prin poștă procese verbale de contravenție emise de direcțiile județene de sănătate publică, prin care au fost sancționate cu amenda într-un cuantum foarte mare.
Din cauza unor erori ale sistemului, sunt numeroși cetățeni care, deși au completat formularul, au fost sancționați contravențional. Alte persoane, din pricina faptului că au transmis acest formular digital cu mici erori de completare, au fost de asemenea amendate. Cu toate acestea, norma legală prevede aplicarea sancțiunii doar în situația în care formularul nu a fost deloc completat, nu și în cazul unei completări eronate.
Au primit amenzi inclusiv șoferii de TIR, personalul navelor și aeronavelor, care intră și ies din țară cu regularitate, la intervale foarte scurte de timp. Spre exemplu, dacă o însoțitoare de bord efectuează mai multe zboruri în aceeași zi, trebuie să completeze câte un formular digital de fiecare dată când reintră în țară, deși face acest lucru în decurs de câteva ore.
Astfel de situații sunt absurde, iar persoanele în cauză suportă consecințele financiare și disconfort pentru defectuoasa implementare a unei norme, care, în țările europene, este mult mai bine gândită.
Un număr de parlamentari au depus amendamente pentru modificarea ordonanței, solicitând schimbarea termenelor de 24 de ore, excluderea celor 15 zile în care formularele sunt păstrate înainte de a fi distruse. În plus, se solicită inclusiv anularea tuturor amenzilor aplicate având în vedere incertitudinea și haosul creat la nivel național.
În cadrul ședinței de Guvern din data de 3 februarie a fost propus un proiect pentru modificarea Ordonanței nr. 129/2021. Potrivit acestui proiect, ordonanța va fi îmbunătățită considerabil, cu scăderea cuantumului minim al sancțiunii, prelungirea termenului de depunere de la 24 de ore la 72 de ore pentru completarea formularului, precum și includerea unor categorii de persoane care să fie exceptate de la obligativitatea completării formularului. În momentul în care noua ordonanță va fi publicată vom reveni cu informații actualizate.
Contestarea procesului verbal – o soluţie pentru anularea sancţiunii pentru lipsa formularului digital
Cu toate acestea, până la obținerea unor astfel de soluții, în cazul în care propunerea legislativă va avea succes, cetățenii rămân cu amenzile aplicate. Singura soluție este contestarea la instanța de judecată a proceselor verbale prin formularea plângerilor contravenționale împotriva sancţiunilor aplicate pentru lipsa formularului digital de intrare în România. Având în vedere termenul recent al acestor incidente, încă nu există jurisprudenţă în această materie specifică.
Pentru formularea și depunerea plângerii contravenționale, dar și pentru reprezentarea în fața instanței, echipa noastră vine în sprijinul persoanelor aflate în aceste situații. În situaţia în care plângerea contravenţională este admisă, contestatorul îşi recuperează cheltuielile suportate pentru acest demers, fiind scutit totodată de executarea sancţiunilor.