Legea nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice a fost supusă în ultima perioadă unor modificări importante, cele mai recente referindu-se la sancţiunile aplicate pentru încălcarea ordinului de protecţie. Au fost introduse elemente pentru sancționarea violenței cibernetice, pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu sau condiții pentru revocarea ordinului , abordate de către echipa noastră în diferite ocazii.
Modificările aduse legii, care au fost promulgate de către președintele țării privesc elemente din sfera sancțiunilor. Persoanele împotriva cărora este emis ordinul de protecție sunt obligate să respecte dispozițiile impuse de către instanța de judecată. În ipoteza în care acestea încalcă măsurile impuse săvârșesc o infracțiune sancționată conform legii penale.
Sporirea duratei închisorii pentru încălcarea ordinului de protecţie
Scopul ordinului de protecție este de a ocroti victima unor violențe fizice și psihice iscate în mediul familial de către agresor. Prin emiterea ordinului, persoanei în cauză îi sunt impuse anumite obligații, precum interdicția de a se apropia de victimă pe o perioadă de mai multe luni sau obligația de a părăsi imobilul unde locuiește victima, chiar dacă este locuință comună.
Pericolul în care se află victimele acestor tipuri de agresiuni este foarte mare. Sunt extrem de multe cazuri în care autorităţile se lovesc de încălcarea ordinului de protecție, victimele fiind din nou agresate sau chiar ucise. Agresorii nu erau opriți de pedeapsa scăzută ce riscau să le fie aplicată în situația în care încălcau măsurile impuse, iar victimele aveau foarte mult de suferit. Din acest motiv, reprezentanții Poliției Române au propus modificarea legii în sensul majorării limitelor de pedeapsă.
Astfel, până în prezent agresorii care nu respectau dispozițiile impuse riscau o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între o lună și un an. O sancțiune extrem de redusă în comparație cu valoarea socială care e pusă în pericol și anume sănătatea fizică și psihică a victimelor sau chiar viața acestora. După modificarea legii, limitele pedepsei pentru încălcarea ordinului de protecție cresc, fiind stabilit intervalul de la 6 luni la 5 ani.
Noi prevederi: Avocat din oficiu gratuit pentru victime
Odată cu modificarea Legii 217/2003 privitor la limitele sancțiunii, protecția victimelor violenței domestice se sporește și prin alte moduri. Este vorba despre acordarea asistenței juridice din oficiu obligatorie pentru persoanele care solicită emiterea unui ordin de protecție, dacă acestea nu au avocat. Anterior acestei modificări doar agresorul beneficia de asistență juridică gratuită, având în vedere faptul că acestuia îi erau îngrădite anumite drepturi esențiale.
Desemnarea unui avocat din oficiu obligatoriu este o măsură utilă și binevenită, având în vedere situația delicată în care se află victima. Un avocat din oficiu, căruia solicitantul emiterii ordinului nu este nevoit să îi achite onorariu, este un real sprijin pentru acesta. Poate îndruma victima în vederea alegerii măsurilor ce să fie luate, o poate sfătui și încuraja.
Noile modificări promulgate se aplică pentru ambele ordine de protecție, indiferent dacă este vorba despre cel provizoriu, emis de organele de poliție sau de cel emis de organele judiciare.
Noutățile aduse sporesc protejarea victimelor violenței domestice, autoritățile au venit în sprijinul acestora pentru a preveni și stopa astfel de incidente neplăcute, petrecute, din nefericire, în număr mare în țara noastră.