În contextul dinamicii și răspândirii virusului SARS-CoV-2, o parte a practicienilor în domeniul justiției au propus anumite reguli noi care schimbă funcţionarea instanţelor de judecată. Prin aceste propuneri legislative se urmărește aplicarea unor măsuri exacte, temporare, pe durata stării de alertă și încă 30 de zile ulterior încetării acesteia. Măsurile prevăd sporirea protecției participanților la actul de justiție împotriva îmbolnăvirii cu coronavirus.
Drepturile esențiale ale cetățenilor se urmărește a fi respectate într-o manieră mixtă, care să permită exercițiul a cât mai multe astfel de drepturi. Ținând cont de dinamica situației epidemiologice, dreptul la sănătate al populației este prioritar. Cu toate acestea, nu pot fi neglijate celelalte drepturi precum dreptul la integritate fizică, la un proces echitabil sau la înfăptuirea justiției. Din acest motiv ministerul justiției a lansat în dezbatere publică acest proiect de lege.
Noi reguli propuse în materie civilă
Proiectul de lege prevede posibilitatea ca instanța să decidă ca ședințele de judecată să aibă loc prin mijloace de comunicare la distanță. Acest lucru este posibil doar dacă părțile sunt de acord, iar în cuprinsul citației se va face mențiune despre aceasta și modalitatea tehnică de accesare și logare. Mijloacele de telecomunicație trebuie să permită identificarea părților, să garanteze securitatea, integritatea, confidențialitatea și calitatea transmisiunii.
Se dorește tehnologizarea actului de justiție cât mai mult posibil, şi transformarea acestuia într-un proces mai cursiv, mai practic, astfel încât să se observe un plus vizibil în ceea ce priveşte funcţionarea instanţelor de judecată. Din acest motiv, instanțele vor comunica actele de procedură prin fax, poștă electronică sau alte mijloace care asigura confirmarea primirii textului. În plus, părțile pot fi înștiințate telefonic sau prin mijloace de comunicare la distanță despre pronunțarea hotărârilor, fixarea anumitor ore pentru judecarea cauzei.
Potrivit propunerii legislative, termenele de judecată vor putea fi stabilite de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi, în funcție de obiectul concret al fiecărei cauze. Se propune ca citațiile și listele proceselor întocmite să cuprindă ora aproximativă pentru strigarea cauzei. Sunt unele instanțe de judecată care au implementat deja aceste măsuri, precum cele de pe raza Curții de Apel Cluj care au aceste elemente. Spre exemplu, listele cu ședințele de judecată se pot vizualiza în 48 de ore înainte pe site-ul Curții de Apel Cluj.
Avocații, traducătorii sau interpreții pot participa la ședința de judecată prin mijloace audio-video, fără a fi prezenți fizic în sala de judecată. În plus, în situația în care participanții la o cauză locuiesc într-o altă localitate decât cea unde cauza este judecată, instanța în a cărei circumscripție este situată localitatea în care se află părțile, reprezentanții părților sau alți participanți la proces asigură, cu acordul acestora, echipamentele audiovideo necesare participării lor la ședințele de judecată prin mijloacele audio-video.
Propuneri de modificări în materie penală
În primul rând, persoanele private de libertate se pot audia prin videoconferință, la locul de detenție, fără a fi necesar acordul acestora. În acest sens, organul judiciar trebuie să se asigure că prin această metodă este respectată buna desfășurare a procesului, iar drepturile părților sunt respectate. Spre deosebire de aceștia, audierea prin mijloace tehnice a persoanelor aflate în stare de libertate se poate realiza doar cu acordul lor. În acest caz, înregistrarea audierii prin mijloace tehnice audio-video este obligatorie.
Fac excepție de la aceste propuneri inculpații minori, cauzele care au ca obiect reabilitare judecătorească sau situația în care instanța de judecată declară ședința de judecată nepublică.
Unele instanțe din țară au luat deja unele dintre măsurile propuse prin proiectul legislativ, precum Curtea de Apel Timișoara, Curtea de Apel Oradea sau Curtea de Apel Alba.
Toate aceste prevederi urmăresc îmbunătățirea actului de justiție în paralel cu respectarea măsurilor privind prevenirea îmbolnăvirii și răspândirii noului virus SARS-CoV-2. Funcţionarea instanţelor de judecată este îmbunătăţită prin noile reglementări iar participanţii la actul de justiţie sunt adevăraţii beneficiari.