Emiterea Ordinului de Protecție Provizoriu este primul pas pentru înlăturarea violenței în familie
Prin Ordinul MAI nr. 146/2018 se reglementează modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către politiști, care urmărește sporirea gradului de protecție a victimelor unor astfel de infracțiuni.
Ordinul de protecție provizoriu este un act emis de organele de poliție, prin care se constată că o persoană este victima unor acte de violență în familie ce îi pun în pericol viața, integritatea fizică și libertatea.
În baza acestor constatări, prin ordinul de protecție provizoriu, polițistul impune una sau mai multe măsuri de protecție în favoarea victimei, precum evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, chiar dacă el este titularul dreptului de proprietate.
Atuul ordinului este că se eliberează într-un timp foarte scurt direct de către polițist și este de imediată aplicare, fără vreo somație, având acceași putere juridică precum ordinul de protecție pronunțat de instanțele de judecată.
Scopul echipei noastre de avocați este de a veni în sprijinul victimelor violenței în familie, care au nevoie de hotărâre și o informare și îndrumare corectă pentru a putea stopa agresiunile la care sunt supuse.
În acest sens, arătăm în 5 pași, care este procedura pentru obținerea unui ordin de protecție provizoriu, iar mai apoi transformarea lui în ordin de protecție cu durată de 6 luni.
Procedura emiterii unui ordin de protecție provizoriu
- Odată ce sunteți victimele agresiunilor fizice partenerului de viață, este absolut necesar să vă adresați autorităților. Deplasați-vă la o unitate medicală care să constate și să trateze afecțiunile fizice, în eventualitatea în care le aveți, iar ulterior să emită un certificat medic-legal care să ateste leziunile. Se poate telefona în orice moment pentru a cere consiliere și ajutor oferite de diferite instituții sau organizații non-profit.
- În situații de urgență, adresați-vă organelor de poliție și solicitați eliberarea unui ordin de protecție provizoriu, care poate fi emis direct de către polițist și care are o valabilitate de 5 zile, fiind de imediată aplicare.
- Polițistul va analiza situația de fapt printr-un formular de evaluare a riscului. Aceste formular conține 21 de întrebări adresate victimei, care ajută la stabilirea gradului de pericol la care aceasta este supusă.
- Pentru a se constata un risc ridicat al pericolului, este necesar ca victima să răspundă afirmativ la două din primele șașe întrebări, respectiv la șase din restul până la 21.
- Este important ca afirmațiile să fie susținute cu probe, precum înscrisurile, pentru ca rezultatul final să fie cât mai favorabil. Certificatul medico-legal este probabil cea mai bună dovadă a agresiunilor, ce poate fi depus împreună cu alte probe, dacă aveți la dispoziție, precum sesizări anterioare la Parchet, rapoarte de anchetă socială sau psihologică a agresorului.
- În situația în care prin evaluare stabilește că viața sau integritatea fizică a persoanei este în pericol, polițistul emite ordinul de protecție provizoriu. Odată emis, ordinul de protecție provizoriu este de imediată aplicare, iar nerespectarea acestuia atrage săvârșirea unei infracțiuni sancționate de Codul Penal.
- Polițistul trimite ordinul spre confirmare la un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria aferentă unității de poliție. Dacă acesta confirmă și menține măsura luată, o înaintează instanței de judecată, în 48 de ore de la primirea acesteia.
- Judecătorul desemnat, în baza documentelor existente, are posibilitatea de pronunța o confirmare de menținere a măsurii, care ulterior emite ordinul de protecție propriu-zis, cu o valabilitate de 6 luni.
- Termenul inițial de 5 zile al ordinului provizoriu se prelungește de drept cu durata necesară pentru îndeplinirea procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecție.
- În baza ordinului emis de către polițist, se pot lua diferite măsuri menite să protejeze victimele, pe lângă obligarea de a părăsi domiciliul comun, printre care:
- Posibilitatea victimei și a eventualilor copii de a se reintegra în locuința comună;
- Interzicerea agresorului să se apropie de victimă sau familia acesteia, de locul de muncă sau unitatea de învățămând a copiilor;
- Obligarea agresorului să predea armele pe care le deține.
Statistici îngrijorătoare
În baza unui raport emis de Poliția Română, s-a constatat că pănă în luna august a anului 2018, au fost emise peste 5000 de ordine de protecție provizorii la nivel național, dintre care doar mai putin de 2000 au fost transformate în ordine de protecție propriu-zise.
Lege oferă posibilitatea și unor terți de a solicita emiterea unui ordin de protecție provizoriu, organe abilitate precum ONG-urile, care pot oferi consiliere, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau peroane care cunosc agresiunile la care victima este supusă. Din nefericire, doar 53 de astfel de sesizări au fost făcute, așa cum reiese din raportul Poliției Române.
De asemenea, polițiștii pot emite din oficiu ordinele în favoarea victimelor hărțuite, dacă consideră ce este necesar pentru ca viața și integritatea fizică să fie protejată.
Considerăm că este absolut esențială colaborarea cu instituțiile statului abilitate cu protejarea victimelor, fiind primul pas din decizia victimei de a se apăra, pentru a primi consiliere și sprijin. Având în vedere că este un subiect delicat, iar victimele pot fi în stare de șoc, îndrumarea juridică de către un avocat poate spori șansele de obținere a ordinului de protecție provizoriu, motiv pentru care echipa noastră vă sta la dispoziție.
Ordinul de protecție provizoriu reprezintă un real ajutor pentru victimele agresiunilor domestice prin faptul că se emite direct de către polițist, în regim de urgență, are o valabilitate de 5 zile și devine aplicabil fără vreo somație anterioară a agresorului.
Pentru mai multe informați contactează un avocat!