Frici neîntemeiate pe timpul epidemiei
Situaţia în România şi în toată lumea de altfel este una extrem de complicată, prin prisma epidemiei cu noul coronavirus. De această epidemie se leagă fricile românilor cu privire la viitorul lor profesional şi la relaţiile sociale referitoare la încadrarea în muncă. Altfel spus, oamenii se întreabă dacă pe timpul epidemiei şi a stării de izolare/carantină vor rămâne fără un loc de muncă şi dacă drepturile salariaţilor pe timpul epidemiei vor fi afectate sau încălcate abuziv.
Autorităţile române au luat diverse măsuri care restricţionează deplasările precum şi unele măsuri de introducere a carantinei asupra diverselor categorii ale populaţiei.
Astfel, din capul locului vă asigurăm, sprijiniţi de art. 60 alin. (1) lit. b) din Codul Muncii de faptul că nu poate fi dispusă concedierea salariaţilor pe durata suspendării activităţii ca urmare a instituirii carantinei.
Totodată, vă reamintim faptul că angajatorul poate să dispună concedierea salariaţilor doar în situaţii expres şi limitativ prevăzute de lege, printre care amintim: săvârşirea de către angajat de abateri disciplinare grave, luarea măsurii arestului preventiv sau la domiciliu faţă de angajat pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau în situaţii în care se constată inaptitudinea fizică sau psihică a angajatului pentru realizarea atribuţiilor sale.
Drepturile salariaţilor pe timpul epidemiei nu ar trebui încălcate sub nicio formă, astfel, dacă vă aflaţi în situaţia în care aţi fost concediat în această perioadă pentru alte motive pe care le consideraţi nelegale, vă solicităm să apelaţi la un avocat pentru îndreptarea situaţiei. Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută – o spune art. 78 din Codul Muncii. Întrucât tuturor angajaţilor care realizează o muncă le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, precum şi dreptul la protecţie împotriva concedierilor nelegale, orice nedreptate cauzată angajatului prin măsuri abuzive de concediere, va fi soluţionată favorabil de către o instanţă de judecată.
Soluţii pentru angajatori
Codul Muncii vine şi în ajutorul angajatorilor, legiuitorul prevăzând unele soluţii de compromis pentru astfel de situaţii. Astfel, pentru motive economice, cum ar putea fi considerate vremurile prezente, angajatorul are posibilitatea de a reduce programul de lucru al salariaţilor de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare şi proporţională a salariului.
Această măsură poate fi luată până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, în speţă, starea de urgenţă instituită de Guvern. Precizăm faptul că această măsură poate fi luată numai după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor
De asemenea, concediul fără plată reprezintă o altă variantă de compromis atât pentru angajator cât şi pentru salariat. Referitor la această soluţie, precizăm faptul că această măsură nu poate fi luată unilateral tocmai pentru a nu afecta drepturile salariaţilor pe timpul epidemiei sau în alte situaţii asemănătoare.
Concediul fără plată şi condiţiile în care acesta poate fi dispus sunt de regulă reglementate fie în contractul colectiv de muncă fie în regulamentul de ordine interioară de la nivelul instituţiei, pe care angajaţii îl iau la cunoştinţă la momentul semnării contractului individual de muncă.
Pentru ca activitatea societăţilor să se menţină la nivelul cerut de piaţă, unii angajatori permit salariaţilor să lucreze de acasă pentru a se proteja de epidemie.
Termenul de “work from home” este extrem de utilizat în prezent iar iniţiativa este binevenită. Cu toate acestea însă, această variantă nu poate reprezenta o soluţie pentru toate tipurile de activităţi care impun prezenţa fizică a angajatului la locul de muncă.
În concluzie, există suficiente soluţii ca întreaga activitate economică să se desfăşoare la un nivel tolerabil pentru ca operatorii economici să îşi asigure veniturile necesare precum şi remunerarea angajaţilor, fără a adopta soluţii abuzive şi fără a încălca drepturile salariaţilor pe timpul epidemiei. Pentru orice alte variante adoptate de către angajatori pe care angajaţii le consideră injuste, echipa noastră vă stă la dispoziţie pentru a soluţiona problemele legate de aceste demersuri.