Combaterea violenţei domestice este îngreunată de o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În ședința din 22 iunie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție https://www.scj.ro/ a admis solicitarea formulată de Tribunalul Timiș pentru pronunțarea unei hotărâri prealabile privind dezlegarea unei chestiuni de drept. Prin Decizia nr. 50/2020, Înalta Curte a stabilit faptul că, persoana împotriva căreia s-a emis ordinul de protecție pe durată maximă poate solicita revocarea măsurii sau modificarea ei, în anumite condiții.
Legea nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice stabilește modalitățile și ipotezele în care se emite un ordin de protecție, la solicitarea victimei. Așa cum am arătat cu altă ocazie, ordinul de protecție poate fi provizoriu, emis de organele de poliție pe o durată scurtă sau de instanța de judecată pe maxim 6 luni. Odată pronunțat ordinul, persoanei căreia îi este impus, îi sunt stabilite anumite restricții.
Spre exemplu, obligarea agresorului la predarea armei deținute, obligarea la părăsirea locuinței comune sau păstrarea unei anumite distanțe față de victimă.
Reglemetarea inițială
Privitor la durata ordinului de protecție, legea nr. 217/2003 prevedea faptul că, cel împotriva căruia s-a dispus o măsură prin ordinul de protecţie pe durata maximă poate solicita revocarea ordinului sau înlocuirea măsurii dispuse. Pentru a se realiza acesta, sunt anumite condiții cumulative ce trebuie îndeplinite. Pe lângă altele, una dintre aceste condiții prevedea că, este necesară realizarea unei evaluări a riscului de recidivă realizată potrivit competenţelor de către un serviciu de probaţiune, care indică un grad de risc suficient de scăzut şi faptul că agresorul nu mai prezintă un real pericol pentru victima violenţei domestice sau pentru familia acesteia.
Modificarea adusă prin Decizia ÎCCJ
În prezent, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că se va mai realiza această evaluare a riscului de recidivă numai în situația în care persoana împotriva căreia s-a emis ordinul de protecție este implicată într-un dosar penal.
Nu se specifică în ce stadiu trebuie să fie dosarul penal în care e implicat agresorul, dacă obiectul dosarului să fie o infracțiune legată de violența domestică sau orice tip de infracțiune prevăzută de Codul Penal.
Concluzia ce poate fi trasă din această decizie a Înaltei Curți este că celor împotriva cărora s-a emis un ordin de protecție va putea mai ușor obține revocarea măsurii. Ordinul de protecție va putea fi și modificat fără să fie necesară efectuarea evaluării de risc. Astfel, combaterea violenței domestice este uşor îngreunată de această decizie a instanţei supreme.
Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt destul de frecvente, iar organele judiciare găsesc soluții pentru a le eficientiza și a le aplica in concreto, pentru fiecare caz în parte. Va rămâne de văzut care vor fi rezultatele și consecințele în urma deciziei nr. 50/2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind revocarea sau modificarea ordinului de protecție.
Un lucru e cert, echipa noastră vă stă la dispoziție pentru consultanță, asistare și reprezentare, căutând ca împreună să găsim soluțiile cele mai bune cu privire la combaterea violenței domestice.