La finalul lunii septembrie a fost adoptată Legea nr. 213/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 privitoare la Codul Muncii. Aceasta prevede o serie de modificări care sunt în interesul angajatului, în ceea ce privește relația acestuia cu angajatorul.
Asistarea salariaților de specialiști la încheierea sau modificarea contractului
Negocierea contractului individual de muncă, atât la inițierea acestuia cât și ulterior, la modificări, reprezintă un aspect important din desfășurarea muncii unui angajat. Angajații, în general nu au o pregătire de specialitate în ceea ce privește drepturile și obligațiile lor și ale angajatorului. Din acest motiv, legiuitorul vine în ajutorul acestora și oferă pârghii noi pentru ca negocierea să fie desfășurată în cunoștință de cauză.
Astfel, o primă modificare de interes și importantă pentru angajat conferă dreptul acestuia ca, la momentul încheierii sau modificării contractului individual de muncă să fie asistat de un avocat sau expert în legislația muncii. Noile prevederi legale arată că salariatul se poate prezenta la negocieri și cu un reprezentant al sindicatului sau cu un mediator specializat în legislația muncii. Anterior, Codul Muncii prevedea doar faptul că salariații au posibilitatea de a fi însoțiți de terți în aceste situații, dar fără a arăta cu exactitate calitatea profesională a acestora.
Concilierea în cazul unui conflict individual de muncă
Din nefericire, în multe situații, în relația dintre angajator și angajat intervin conflicte, dispute sau diferențe de opinii. Pentru a nu fi un abuz de putere din partea angajatorului sau pentru o rezolvare obiectivă a disputelor, legea prevedea soluționarea acestora apelând la instanța de judecată.
Astfel, la momentul inițial al contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot introduce o clauză care prevede procedura concilierii, prin care orice conflict individual de muncă să se soluționeze pe cale amiabilă. Concilierea presupune implicarea unui consultant extern specializat în legislația muncii, care poate fi un avocat, expert în legislația muncii sau mediator specializat. Acesta, va acționa în condiții de imparțialitate, confidențialitate și neutralitate, urmărind ca părțile să acționeze în scopul remedierii conflictului, cu respectarea drepturilor legale.
Ca și deosebire dintre conciliere și mediere este legată de consultanții externi care pot lua parte la proceduri. Rolul și scopul celor două instituții este în esență același, finalitatea amiabilă a conflictului de muncă, cu respectarea drepturilor legale. Medierea poate fi realizată doar de mediatori autorizați, față de procedura concilierii care poate fi efectuată și de avocați, experți sau mediatori specializați în conflicte de muncă.
Spre deosebire de conflictele individuale de muncă, unde consilierea e facultativă, pentru conflictele colective de muncă legea dialogului social nr. 62/2011 prevede obligativitatea realizării procedurii de conciliere.
În situația în care angajatul și angajatorul au ajuns doar la o înțelegere parțială, se pot adresa instanței de judecată competente pentru soluționarea în întregime a conflictului individual de muncă. Societatea noastră de avocați stă la dispoziția persoanelor care sunt implicate într-un conflict de muncă pentru a găsi soluția optimă în timpul negocierilor, sau pentru asistare și reprezentare în fața instanțelor de judecată.
Sprijin pentru salariații cercetați disciplinar
Pentru ca angajatorul sau reprezentanții acestuia să nu realizeze abuz de putere și pentru a fi o procedură care garantează respectarea drepturilor angajatului, Codul Muncii prevede oferirea unui ajutor de specialitate în cazul cercetării disciplinare. În situația în care un salariat este cercetat disciplinar, acesta poate apela la un expert sau mediator specializat în legislația muncii. Aceștia sunt adăugați la lista veche care prevedea asistarea de un avocat sau membru al sindicatului în cazul cercetării disciplinare.
Așa cum se poate observa, prin modificările legislative aduse Codului Muncii, legiuitorul urmărește sprijinirea salariaților, prin posibilitatea ca aceștia să fie asistați sau reprezentați în situații importante la locul de muncă de un specialist în legislația muncii.
Prin colaborarea cu echipa noastră de avocați în domeniul dreptului muncii, se va urmări respectarea drepturilor salariaților, aplicarea corectă a legii și soluționarea echitabilă a conflictelor de muncă.