Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2020 se stabilește, alături de alte măsuri, și soarta festivalurilor, concertelor sau evenimentelor ce nu au mai putut fi organizate în perioda 8 Martie și 30 Septembrie 2020. Astfel, biletele pentru festivaluri achiziţionate nu îşi pierd utilitatea chiar dacă festivalul nu va mai avea loc în acest an.
Conform art. 32 din OUG 70/2020 sunt prevăzute trei soluții în situația în care se amână sau se anulează evenimente precum Electric Castle sau Summer Well.
Festivalul se amână- Ce se întâmplă cu biletele pentru festivaluri deja cumpărate?
În situația în care evenimentul se reprogramează, persoanele care au achiziționat deja bilete le vor putea folosi la noua dată stabilită. Se va beneficia de toate drepturile dobândite odată cu biletul cumpărat, valabilitatea biletului fiind prelungită.
Spre exemplu, dacă s-a achiziționat deja bilet categoria VIP la Festivalul Neversea , ce trebuia să aibă loc în perioada 2-5 Iulie la Constanța, există posibilitatea de a folosi biletul la următoarea ediție a festivalului, cu aceleași drepturi dobândite prin biletul VIP.
Condiția impusă de prevederea legală este ca reprogramarea evenimentului să aibă loc până la data de 30 septembrie 2021. Cu toate acestea, până în acest moment, unele festivaluri precum Untold Festival sau Nerversea oferă posibilitatea de a modifica biletul într-un așa numit „ anytime pass” . Cu alte cuvinte, poți folosi sau achiziționa biletele pentru festivaluri pentru oricare următoarele ediții. Deși legea nu prevede această posibilitate, organizatorii festivalurilor s-au arătat deschiși acestei variante.
Concertul, evenimentul va fi anulat- biletul devine voucher
În cazul anulării evenimentului sau dacă folosirea biletului la data reprogramării este imposibilă, participantului îi va fi oferit de către organizator un voucher în cuantumul sumei plătite. Acest voucher va putea fi folosit pentru achiziționarea de servicii sau produse din gama organizatorului. Organizatorul evenimentului va fi necesar să implementeze un regulament care să specifice detaliat produsele și serviciile ce pot fi oferite pe baza voucher-ului astfel încât biletele pentru festivaluri să nu îşi piardă utilitatea.
Primirea banilor înapoi pentru biletele cumpărate
Dacă persoana dorește returnarea banilor pentru biletul achiziționat la festivalul sau evenimentul ce nu mai poate avea loc în acest an, are această posibilitate. În primul rând, biletul cumpărat se transformă în vouger dacă nu poate fi folosit până în 30 deptembrie 2021. Dacă nici acest voucher nu va fi folosit până cel târziu la data de 30 septembrie 2021, organizatorul va rambursa suma corespunzătoare până la 31 decembrie 2021.
Prevederile legale impun organizatorilor obligația de a acorda cumpărătorilor de bilete un termen de cel puțin 30 de zile în care să decidă dacă păstrează biletul cu valabilitatea prelungită sau dacă doresc transformarea lui în voucher cu valoare.
În situația în care expiră timpul acordat pentru a alege o opțiune, iar aceasta nu a fost făcută de către posesorul biletului, biletul devine automat valabil pentru următoarea ediție reprogramată a evenimentului sau festivalului. Prin această decizie, se împiedică ajungerea la o situație în care cumpărătorul să piardă suma de bani achitată pentru bilet.
Multe evenimente organizate anual oferă posibilitatea de a folosi biletul la următoarea ediție, cum este fi cazul TIFF, care va reprograma festivalul.
Aceeași este și soarta concertelor sau festivalurilor internaționale, care vor trebui reprogramate sau anulate. Nume sonore precum Metallica, Lara Fabian sau Richard Clayderman au decis modificare programului stabilit. La fel cum și celebrul festival internațional Tomorrowland a anunțat perioada următoarei ediții în 2021.
Fără îndoială este o perioadă extrem de dificilă pentru organizatorii de evenimente, care pierd sume uriașe, dar care nici nu pot oferi publicului plăcerea spectacolului. Un alt lucru cert este că odată cu redeschiderea evenimentelor și festivalurilor, oamenii se vor bucura și le vor aprecia și mai mult, având un an în care să le simtă lipsa. Așadar, legea oferă posibilități variate atât furnizorilor cât și consumatorilor pentru a ieși din acest impas neprevăzut și nemaiîntâlnit, prevederi ce sunt în vigoare din 14 mai 2020, data publicării lor în Monitorul Oficial al României.