Search
Close this search box.

Cum rămâne cu biletele pentru festivaluri sau concerte?

Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2020 se stabilește, alături de alte măsuri, și soarta festivalurilor, concertelor sau evenimentelor ce nu au mai putut fi organizate în perioda 8 Martie și 30 Septembrie 2020. Astfel, biletele pentru festivaluri achiziţionate nu îşi pierd utilitatea chiar dacă festivalul nu va mai avea loc în acest an.

            Conform art. 32 din OUG 70/2020 sunt prevăzute trei soluții în situația în care se amână sau se anulează evenimente precum Electric Castle sau Summer Well.

Festivalul se amână- Ce se întâmplă cu biletele pentru festivaluri deja cumpărate?

În situația în care evenimentul se reprogramează, persoanele care au achiziționat deja bilete le vor putea folosi la noua dată stabilită. Se va beneficia de toate drepturile dobândite odată cu biletul cumpărat, valabilitatea biletului fiind prelungită.

Spre exemplu, dacă s-a achiziționat deja bilet categoria VIP la Festivalul Neversea , ce trebuia să aibă loc în perioada 2-5 Iulie la Constanța, există posibilitatea de a folosi biletul la următoarea ediție a festivalului, cu aceleași drepturi dobândite prin biletul VIP.

Condiția impusă de prevederea legală este ca reprogramarea evenimentului să aibă loc până la data de 30 septembrie 2021. Cu toate acestea, până în acest moment, unele festivaluri precum Untold Festival sau Nerversea oferă posibilitatea de a modifica biletul într-un așa numit „ anytime pass” . Cu alte cuvinte, poți folosi sau achiziționa biletele pentru festivaluri pentru oricare următoarele ediții. Deși legea nu prevede această posibilitate, organizatorii festivalurilor s-au arătat deschiși acestei variante.

Concertul, evenimentul va fi anulat- biletul devine voucher

În cazul anulării evenimentului sau dacă folosirea biletului la data reprogramării este imposibilă, participantului îi va fi oferit de către organizator un voucher în cuantumul sumei plătite. Acest voucher va putea fi folosit pentru achiziționarea de servicii sau produse din gama organizatorului. Organizatorul evenimentului va fi necesar să implementeze un regulament care să specifice detaliat produsele și serviciile ce pot fi oferite pe baza voucher-ului astfel încât biletele pentru festivaluri să nu îşi piardă utilitatea.

Primirea banilor înapoi pentru biletele cumpărate

Dacă persoana dorește returnarea banilor pentru biletul achiziționat la festivalul sau evenimentul ce nu mai poate avea loc în acest an, are această posibilitate. În primul rând, biletul cumpărat se transformă în vouger dacă nu poate fi folosit până în 30 deptembrie 2021. Dacă nici acest voucher nu va fi folosit până cel târziu la data de 30 septembrie 2021, organizatorul va rambursa suma corespunzătoare până la 31 decembrie 2021.

            Prevederile legale impun organizatorilor obligația de a acorda cumpărătorilor de bilete un termen de cel puțin 30 de zile în care să decidă dacă păstrează biletul cu valabilitatea prelungită sau dacă doresc transformarea lui în voucher cu valoare.

            În situația în care expiră timpul acordat pentru a alege o opțiune, iar aceasta nu a fost făcută de către posesorul biletului, biletul devine automat valabil pentru următoarea ediție reprogramată a evenimentului sau festivalului. Prin această decizie, se împiedică ajungerea la o situație în care cumpărătorul să piardă suma de bani achitată pentru bilet.

            Multe evenimente organizate anual oferă posibilitatea de a folosi biletul la următoarea ediție, cum este fi cazul TIFF, care va reprograma festivalul.

Aceeași este și soarta concertelor sau festivalurilor internaționale, care vor trebui reprogramate sau anulate. Nume sonore precum Metallica, Lara Fabian sau Richard Clayderman au decis modificare programului stabilit. La fel cum și celebrul festival internațional Tomorrowland a anunțat perioada următoarei ediții în 2021.  

Fără îndoială este o perioadă extrem de dificilă pentru organizatorii de evenimente, care pierd sume uriașe, dar care nici nu pot oferi publicului plăcerea spectacolului. Un alt lucru cert este că odată cu redeschiderea evenimentelor și festivalurilor, oamenii se vor bucura și le vor aprecia și mai mult, având un an în care să le simtă lipsa. Așadar, legea oferă posibilități variate atât furnizorilor cât și consumatorilor pentru a ieși din acest impas neprevăzut și nemaiîntâlnit, prevederi ce sunt în vigoare din 14 mai 2020, data publicării lor în Monitorul Oficial al României.

Doamna, Părăuan Raluca Paula, este membru al Baroului Cluj – Uniunea Naţională a Barourilor din România din anul 2019, fiind licenţiată a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai.. 

Doamna avocat Raluca Părăuan asistă clienții societății în domeniul dreptului Civil si a dreptului Penal, fiind activă și în reprezentarea intereselor clienţilor societății în protecţia datelor cu caracter personal (având experienţă în implementarea GDPR).

Doamna, Szatmari-Filip Ana Carmen, partener în cadrul societății de avocați  Szatmari-Filip, Roșu din Cluj-Napoca, este membru al Baroului Cluj din cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România din anul 2017. 

Axându-se în special pe consultanţă juridică doamna avocat Szatmari-Filip Ana Carmen asistă clienții societății în domeniul dreptului Comercial și Fiscal, asistând clienții și în cadrul procedurilor privind recuperările de creanțe fiind specializată în recuperări de debite şi executări silite. și încheierea contractelor juridice specifice.

Doamna avocat Szatmari-Filip Ana Carmen este activă și în protejarea intereselor clienţilor pe calea contenciosului administrativ, și a cauzelor privind Dreptul civil.

Perseverenţa, perfecţionismul și devotamentul față de client au ajutat-o să îşi clădească fundamentul unei bune reputaţii, bucurându-se de numeroase realizări profesionale, de-a lungul timpului.

Roşu Vlad, este avocat partener în cadrul societății de avocați Szatmari-Filip, Roșu, fiind unul dintre avocaţii care se folosește de inventivitatea sa și de abilitățile juridice acumulate în anii de practica pentru a reprezenta cu succes interesele clienților săi. 

Roșu Vlad oferă consultanţă juridică în materii precum dreptul comercial şi dreptul societar, dreptul familiei și dreptul penal, rămânând în același timp în actualitate cu modificările legislative care-i vizează pe clienții săi.

Totodată, domnul Roşu Vlad pledează ca avocat litigant în materii precum dreptul familiei, dreptul penal, dreptul civil, dreptul comercial sau dreptul contravenţional,  oferind consultanţă şi asistenţă juridică victimelor violenţei domestice rămânând atent la aspectele personale şi emoţionale pe care astfel de cauze le impun.

Studii

Dl Avocat Roșu Vlad, este membru al Baroului Cluj din cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România din anul 2016, fiind absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir precum şi al Masterului de Ştiinţe Penale şi Criminalistică din cadrul aceleiași facultăți.

Szatmari-Filip Cornel Vladimir, este Avocat Cordonator în cadrul societăţii Szatmari-Filip, Roșu din Cluj-Napoca. 

Având o experiență de peste 10 ani în domeniul juridic contribuie la imaginea societăţii de avocatură, concentrându-și activitatea sa profesională, în domeniile de drept care l-au consacrat.

Activitatea sa, se concretizează prin asistarea clienților societății de avocați din Cluj-Napoca, în domeniile:

Proprietăte Intelectuală fiind specializat în protecția mărcilor înregistrate, asistând clienții societății în cadrul procedurilor administrative de înregistrare a marcilor și mai ales în cadrul litigiilor având ca obiect mărcile înregistrate.

Protecția Drepturilor de Autor, asistă clienții societăți în redactarea și perfectarea contractelor de Drepturi de Autor oferind consultanţă şi asistenţă juridică autorilor, interpreţilor, editorilor, caselor de producţie audio şi cinematografică, caselor de discuri, agenţiilor de publicitate şi producătorilor de software, ca avocat specializat în drepturi de autor.

Drept penal şi drept procesual penal, reprezintă persoane fizice sau juridice în faţa organelor de urmărire penală şi a instanţelor de judecată, atât în ceea ce priveşte infracţiunile prevăzute în partea specială a Codului Penal, cât şi a celor prevăzute în legislaţia penală specială.

Totodată, domnul avocat Szatmari-Filip Cornel Vladimir asistă clienţii în vederea recuperării prejudiciilor suferite, prin intermediul instituţiei daunelor reparatorii, reuşind să transforme acordarea daunelor morale şi materiale într-un punct forte, aceasta concretizându-se prin numărul mare de clienţi asistaţi cu success.

Studii

Dl. Szatmari-Filip Cornel Vladimir, este avocat membru al Baroului Cluj – Uniunea Naţională a Barourilor din România din anul 2009, fiind licenţiat al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir Bucureşti.

Limbi Straine vorbite- engleza, franceza, italiana.