Obținere autorizații de funcționare
Avocații societății noastre, vă pun la dispoziție întreaga experiență acumulată în vederea obținerii autorizaţiilor de funcţionare pentru comercianţi.
Majoritatea afacerilor nou înfiinţate, în special cele având ca obiect alimentaţie publică, dar nu numai, necesită autorizaţii de funcţionare pentru exercitarea obiectului de activitate. Practic, începutul unei afaceri de tip alimentaţie publică sau comerţ cu acces public coincide cu obţinerea unor autorizaţii de funcţionare pentru fiecare activitate în parte.
Restaurantele, barurile, magazinele, spălătoriile, farmaciile sau orice alte astfel de afaceri necesită obţinerea de autorizaţii de funcţionare la punctele de lucru.
Obţinerea autorizaţiilor este un proces birocratic care poate dura între 30 şi 120 de zile în funcţie de autoritatea căreia ne adresăm. În contextul actual şi pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, criteriile de acordare a autorizaţiilor s-au înăsprit iar durata pentru obţinerea acestora poate fi prelungită, neffind considerată în prezent o urgenţă.
Astfel, în funcţie de obiectul de activitate al punctului de lucru, comercianţii trebuie să se adreseze diferitelor instituţii care acordă autorizaţii de funcţionare printre care amintim: Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor sau Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Este bine de ştiut faptul că majoritatea dosarelor pentru obţinerea de autorizaţii de funcţionare pot fi depuse în paralel. Astfel, termenele amintite mai sus vor curge în paralel şi nu se aşteaptă efectiv un an pentru intrarea în legalitate a comercianţilor.
Fiecare din instituţiile care eliberează autorizaţiile percep taxe care diferă de la caz la caz, în funcţie de mai multe criterii precum suprafaţa spaţiului, tipul de activitate sau personalul angajat.
Este foarte important de reţinut faptul că depunerea dosarului pentru obţinerea autorizaţiei nu echivalează cu deţinerea autorizaţiei. Astfel, exercitarea activităţilor fără a avea efectiv autorizaţia necesară poate duce la amenzi extrem de usturătoare precum şi închiderea punctului de lucru.
Un ultim aspect extrem de important pe care am dori să îl precizăm este acela că autorizaţiile de funcţionare se acordă asupra locaţiei, şi nu asupra comerciantului. Astfel, în situaţia unei mutări a punctului de lucru, procesul de obţinere a autorizaţiilor trebuie reluat.
Fiind vorba de proceduri birocratice şi dosare stufoase a căror întocmire necesită o atenţie sporită şi o pregătire specifică, echipa noastră de avocaţi din Cluj-Napoca vă stă la dispoziţie pentru consultanţă şi asistenţă în situaţiile în care se doreşte obţinerea unor autorizaţii de funcţionare.