Amenzile pentru încălcarea ordonanţelor militare au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională în urma implicării instituţiei Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională cu excepția de neconstituționalitate prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, şi prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, argumentând faptul că cele două acte normative sunt neconstituţionale prin prisma încălcării principiului separării puterilor în stat şi a efectelor produse de actele normative.
Ca atare, în data de 06.05.2020, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului şi drept consecinţă, a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate amenzile date în cazul încălcării ordonanţelor militare.
Cuantumul amenzilor pentru încălcarea ordonanţelor militare a fost majorat semnificativ prin OUG 34/2020, întrucât, în forma iniţială, legiuitorul a considerat că executarea efectivă a sancţiunii aplicate în astfel de situaţii este mult prea mică raportat la gravitatea situaţiei. Ca atare, legiuitorul a crescut limitele amenzilor ajungându-se ca minimul amenzii pentru persoanele fizice să fie de 2.000 de lei – fără posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile.
Soluţia de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate formulată de către instituţia Avocatului Poporului se referă la faptul că amenzile date până în prezent în baza actelor atacate au fost acordate încălcând Constituţia. Statisticile arată că până în prezent, s-au acordat amenzi într-un cuantum total de 120 de milioane de euro.
Cu toate acestea, măsurile impuse de ordonanţele militare rămân încă în vigoare până la data de 15 mai, astfel, vă sfătuim ca în continuare să respectaţi distanţarea socială şi măsurile de autoizolare precum şi restricţiile de deplasare chiar dacă amenzile pentru încălcarea ordonanţelor militare nu îşi mai produc efectele.
Este important de subliniat faptul că amenzile acordate până în prezent, chiar şi cu încălcarea Constituţiei, nu vor fi anulate de drept. Astfel, este nevoie ca fiecare persoană sancţionată cu amendă contravenţională în baza ordonanţelor militare să formuleze plângere contravenţională în vederea anulării procesului verbal de contravenţie.
Totodată, precizăm faptul că persoanele care au fost sancţionate contravenţional şi au achitat sumele cu titlu de amendă, îşi pot recupera banii dacă formulează plângere contravenţională în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal de constatare a contravenţiei.
Având în vedere totalitatea chestiunilor legale pe care o astfel de plângere le implică, recomandăm angajarea unui avocat pentru a combate amenzile pentru încălcarea ordonanţelor militare.