Amenda poate fi contestată, cu şanse reale de câştig!
Amenda este instrumentul cu care autorităţile administrative sancţionează o conduită considerată ilegală în raport cu normele care reglementează bunul mers al societăţii.
Cât timp vor exista sancţiuni a căror aplicare rămâne la latitudinea organului constatator, va exista o modalitate de contestare a acestor sancţiuni.
Cum se contestă o amendă?
Procesul verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea amenzii poate fi atacat, de regulă, în 15 zile de la înmânare sau comunicare. Astfel, persoana care se consideră neîndreptăţită prin sancţiunea primită, poate formula o plângere contravenţională, îndreptată împotriva procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.
Plângerea trebuie formulată şi înregistrată la instanţa competentă teritorial de la locul săvârşirii contravenţiei. Acest aspect va fi consemnat în procesul verbal de către agentul constatator. În caz contrar, există şanse mari ca procesul verbal să fie anulat iar persoana sancţionată să fie scutită de plata amenzii.
Odată cu introducerea plângerii contravenţionale se depune şi dovada achitării unei taxe de timbru în valoare de 20 de lei care, în eventualitatea în care aveţi câştig de cauză, se recuperează împreună cu toate cheltuielile de judecată.
Important de ştiut în ceea ce priveşte amenda!
- De regulă, legea permite achitarea a jumătate din minimul amenzii, în termen de 15 zile de la aplicarea acesteia. Cu toate acestea, regula nu se aplică la toate categoriile de amenzi, de exemplu, amenzile primite în temeiul Legii nr. 61/1991.
- Plata amenzii sau semnarea procesului verbal de constatare a contravenţiei nu echivalează cu recunoaşterea vinovăţiei şi în niciun caz nu scade şansele de admitere a plângerii contravenţionale.
- Lipsa unor menţiuni esenţiale din procesul verbal de constatare a contravenţiei atrage nulitatea acestuia cu condiţia ca persoana sancţionată să dovedească un prejudiciu. Echipa noastră poate specula astfel de lipsuri care pot conduce la anularea amenzii şi recuperarea tuturor cheltuielilor efectuate în cauză.
- Amenda pentru lipsa centurii de siguranţă, amenda pentru viteză sau amenda pentru rovinietă şi în general amenzile pentru nerespectarea regulilor privind regimul rutier sunt cel mai frecvent întâlnite. Raportat la volumul mare de amenzi din acest domeniu, agenţii constatatori sunt predispuşi la greşeli sau omisiuni susceptibile de a fi speculate de către un avocat.
Situaţii particulare
Există situaţia când săvârşiţi o contravenţie iar constatarea acesteia şi aplicarea amenzii se face în condiţii legale, respectând procedura în totalitate.
Chiar dacă există posibilitatea plăţii în 15 zile a jumătate din minimul amenzii, se poate să fiţi insolvabil la acel moment ori să doriţi să vă păstraţi banii pentru black friday, de exemplu. În atare situaţii, se poate formula o plângere contravenţională pentru a trage de timp însă, vă avertizăm că instanţa de judecată sancţionează introducerea unei acţiuni cu rea credinţă.
Totuşi, dacă doriţi să vă asumaţi responsabilitatea pentru fapta comisă şi să achitaţi cuantumul amenzii, serviciile online oferite de www.ghiseul.ro şi www.pfinternet.anaf.ro vă oferă posibilitatea de a plăti fără a mai fi nevoie de deplasarea fizică la Serviciul de Taxe şi Impozite din cadrul primăriei.
Atenţie la modificările legislative!
Legislaţia din România se modifică cu o frecvenţă ridicată faţă de alte ţări. Pentru a ţine pasul cu nevoile clienţilor, echipa noastră oferă soluţii la probleme actuale în ceea ce priveşte domeniul contravenţional.
Cea mai nouă şi mai importantă modificare legislativă în domeniul circulaţiei rutiere se referă la sancţionarea şoferilor care utilizează în orice fel telefonul în timp ce conduc. Referitor la această noutate legislativă, există dubii cu privire la aplicarea sancţiunilor aferente. De exemplu, şoferii trebuie să ştie că vor fi sancţionaţi dacă folosesc telefonul mobil doar dacă autovehiculul pe care îl conduc este în mişcare. La fel ca acest mic detaliu, există numeroase portiţe legale pe care le putem exploata pentru a scăpa de amendă.
CONCLUZIE
Chiar dacă amenda este o sancţiune cât se poate de serioasă, există modalităţi de a contesta cu şanse reale de câştig sancţiunile primite şi de a specula anumite greşeli, lipsuri sau încălcări ale procedurilor.
Pentru a vă asigura că sancţiunea pe care aţi primit-o este aplicată în condiţii legale sau pentru a contesta o amendă abuzivă, echipa noastră vă poate ajuta să obţineţi maximul dintr-un astfel de proces.
Recomandăm angajarea unui avocat în vederea susţinerii cauzei întrucât contestarea unei amenzi nu se rezumă doar la introducerea acţiunii la instanţa competentă ci presupune şi cunoaşterea în detaliu a procedurii judiciare.
Av. Roșu Vlad