Acţiuni de partaj
Expertiza echipei noastre de avocați din Cluj-Napoca acoperă în concret toate procedurile referitoare la partaj.
Fie că este vorba de proprietatea comună asupra bunurilor aflate în coproprietate (indiferent de izvorul său) sau asupra bunurilor aflate în devălmăşie (bunurile comune ale soţilor, de exemplu), sistarea stării de coproprietate sau devălmăşie se face, de regulă, prin partaj.
Articolul 669 din Codul Civil stabileşte imprescriptibilitatea acţiunii de partaj, aceasta însemnând că încetarea coproprietăţii prin această modalitate poate fi cerută oricând. Totodată, Codul Civil clasifică partajul în două categorii importante: buna învoială (recomandată în majoritatea cazurilor) sau partajul judiciar.
Echipa noastră vă poate oferi consultanţă cu privire la exercitarea acţiunilor judiciare de partaj precum şi cu privire la partajul realizat prin buna învoială.
În situaţia în care aţi trecut printr-o acţiune de divorţ şi aţi omis împărţirea bunurilor comune, varianta partajului judiciar sau a celui voluntar este modalitatea principală de a realiza această împărţire.
Recomandăm angajarea unui avocat întrucât acesta poate juca şi rolul mediatorului în ceea ce priveşte împărţirea bunurilor. În materie de împărţire voluntară a bunurilor, unul dintre membrii echipei noastre vă poate ajuta să stabiliţi masa partajabilă iar apoi să faceţi împărţeala efectivă a bunurilor.
De asemenea, dacă părţile nu găsesc o cale amiabilă de a realiza împărţirea bunurilor, oferim consultanţă, redactăm acţiuni de partaj şi asistăm clientul în faţa instanţei de judecată, asigurându-ne că clientul nostru va primi ceea ce i se cuvine în urma unui astfel de proces.
Aşa cum am precizat, partajul nu are loc numai în urma unui divorţ ci poate să intervină în cazul în care se doreşte încetarea coproprietăţii asupra unui teren sau cu privire la împărţirea în natură a unei moşteniri.
Indiferent de situaţia în care se doreşte sistarea stării de proprietate comună, echipa noastră vă stă la dispoziţie pentru consultanţă, asistenţă şi reprezentare, formulare acţiuni, redactare acord de partaj, sau orice altă acţiune necesară pentru a rezolva problemele dumneavoastră din această materie.